Veronika Janoušková | 3 novembra, 2014 |
Zákusok, Crème brûlée, kúsok torty, cupcakes, makrónky, cukrová vata, sladké ovocie s medom, čokoláda, karamel, pralinky… a Váš život je v momente sladší. My však nehovoríme o ponuke cukrárne, ale menujeme ingrediencie, ktoré tvoria gurmánske parfumy.
Tieto vône by sme mohli charakterizovať ako kúsky, ktoré boli namiešané z bežných ingrediencií používaných v parfumérskom priemysle, avšak tak majstrovsky, že svojou vôňou pripomínajú jedlo, obvykle dezert. Thierry Mugler sa ako prvý pustil po kľukatých chodníčkoch tvorby vôní a jeho úplne prvý gurmánsky parfum – už u nás spomínaný dámsky parfum Angel – mu priniesol obrovskú slávu i uznanie. Aby som stále neomieľala jedno a to isté, dnešný duel je o parfumoch ďalších a nemenej slávnych značiek.
Dámy sladké ako med málokedy kričia. Sú jemné, nežné, pokojné, zmyselné a o vystihnutie pokojného charakteru ženy so sladkým srdcom šlo aj tvorcovi vône Iliasovi Ermenidisovi, ktorý má na svedomí dámsky parfum Gucci By Gucci. K celkovému dizajnu prispela aj Frida Giannini, kreatívna riaditeľka firmy Gucci, ktorá evidentne miluje kone a má zmysel pre štýlové retro kúsky. Čokoládovo hnedá farba flakónu a zlaté doplnky sa lesknú ako hriva koníka a zlaté konské zubadlom visí hneď pod uzáverom. To vôbec nevyzerá na krotenie zlého koňa, ale na pokojný cval krajinou do zlatistého západu slnka, kedy aj usilovné včielky stíchnu.
Med, med a ešte raz med. To je hlavná zložka základu vône, na ktorej včielky pracovali. Ťažko povedať, kde ten sladký nektár nazbierali, pretože kvety tiaré v srdci veľmi necítiť, ale stále viete, že v tej vôni nejaké kvety sú. Kvetový med dáva parfumu Gucci by Gucci sladkú vôňu a tá sladkosť nezanikne ani v pokojnom mori, kde sa elegantné vlnky pačuli prelievajú cez vlny pižma. Udržiavajú med v tekutom stave, aby vôňu stále rozochvieval a aby oživovali ovocie, ktoré by v hlave Gucci by Gucci inak popri tej sladkosti celkom isto zaniklo. Ide o sviežu hrušku a exotickú guavu – ovocie, ktoré nedovolí Vašim zmyslom, aby sa otupili. S týmto dámskym parfumom by Vás to preto pokojne mohlo lákať aj na dlhšie výjazdy.
Masaki Matsushima sa pokúsil o nemožné. Chcel, aby dámy boli na zjedenie a voňali čokoláda, ale aby si stále zachovali svoju ženskosť a zmyselnosť. Snažil sa vyrobiť vôňu, ktorá by vyvhovala širšej vekovej skupine a nie len násť-ročným devám, ktoré milujú, keď ich vôňa niečo veľmi silne pripomína. Ako hovorí to známe slovenské porekadlo, aby sa aj vlk nažral a koza ostala celá. Myslím, že pri Mat Chocolat sa mu to podarilo. Kto by čakal sladkú vôňu tabuľky čokolády od začiatku až po koniec, ten bude sklamaný. To by nebolo nič originálne. Dámsky parfum Mat Chocolat je zmes čokoládových tónov, ktoré skĺznu k ovociu a kvetu a dá sa preto nazvať luxusným, ale tiež Vás má zvádzať k tomu, aby ste ho použili i v príjemnom domácom prostredí, keď sa Vám žiada cítiť niečo sladké.
Kakao a horká čokoláda by samé o sebe sladkými neboli. Srdce vône vonia horkasto a naozaj pripomína čokoládu s vysokým obsahom kakaa a dáva parfumu dotyk luxusu a exkluzivity. Santal a pižmo udávajú takt tejto pesničke a majú ešte vystupňovať to potešenie, na ktoré sa vôňa zmení, až sa rozleží alebo akoby “roztopí”. Tóny hlavy, špeciálne kvet ruže, sú tóny, ktoré pridávajú čokoláde sladkosť, ale melón so svojou vodnatosťou, čierna ríbezľa s hlbokou arómou a svieži grapefruit (ktorý trošku v horkých tónoch kakaa zaniká) a chránia vôňu predtým, aby bola až príliš presladená. Ak potrebujete parfum na jeseň a zimu, orientálno – kvetinová vôňa Mat Chocolat od značky Masaki Matsushima bude dobrou voľbou.
Už viete, na ktorom z týchto parfumov pôjdete najbližšie “maškrtiť”? Ťažko vybrať, však?